Kecek Kelate

Posted: July 16, 2008 in Mumblings
Tags: ,

Guano demo? Sehak ko dok ?

Kito nok thra tengok bolih ko dok nok tulih blog dale bahaso kelate nih, pah ado orghe ko, hok pahhe kito dok kecek gapo . Tapi keh tok soh oryat pasar orghe pehhe tok pehhe lah weh, soalnyo,  ado ko dok orghe duk baco blog ni ?

 

Kito ni bango sungguh jadi orghe kelate, sebak orghe kelate ni, baik baik belako, perase la nih, tapi oryak hok sungguh ke, bahaso kelate ni meme unik, orghe lain tok pehhe, nok oryak ghasio gapo pung bolih kecek deghah –deghah sebak orghe lain tok pehhe kito dok kecek gapo. Pah tu, kalu kito dok deghak kak jale tu, dengar bahaso ni, tok payoh pikir doh, kito tau, eh –eh, orghe asar kelate jugok dio ni.

 

Kito asar peke kecik kak kelate, sano tu, ado 5 buoh teksi jah, 4 buoh tu, tak dok airconh, sor jah hok ado airconh, laku benar teksi pokcik tu, tapi kito tok ajeng naik lagi kheto tu. Loni peke kecik pung maju doh sikit, ado pusak tuition, ado bank, ado kedar cerming mato, tapi tak dok cybercafé , Coffee Bean pung tak ado, maklung lah, orghe dok sini, cerdik, sapo nok bayar sepuloh yar beli secawe kopi, sepuluh yar tu –kalu beli nasi lauk aye, pah ,minung kopi pung lebih pitih lagi, bolih beli mace-mace kueh lagi buak balik ghumoh ko anok-anok.

 

Tapi loni pung bage-bage naik hargo sumo doh, haghi tu kito beli nasi lauk kuoh ike pung tigarmah sebukuh kak kapung, tapi kalu kigho tu, kak KL tok dapak hargo ni, nasi lemok hok tak dok gapo pung si yar doh, pah ngaso pung tok leh nok banding lah. Maso bule poso tu kito rindu saghak kuih kelate, pasar ramade hok kito gi kak KL ni, kuih dio tok napok sedak, ado banyok kedar hok juar akok, nasi dage, nasi karbu, puluk,  tapi tok sedak sangak, mungking kito tok jupo lagi hok sedak, kalu demo tau kak mano ado hok sedak tu, tolong oryak ko kito deh.

 

Oloh, ngaso cukuk lah setakak percubae kito kali ni tulih dale bahaso kelate, kito takuk jugo, nati orghe ingak kito kecek alien, pah orghe tok maghi baco blog kito doh..pah guano lah kito…kito kecek semular deh lain kali pulok , kito gi dulu deh.

About these ads
Comments
  1. CindyC says:

    tolo la. sapo oyak sano ado 5 buter taxi. ngado la! sekeh wi key jahaha

  2. pegasuskl says:

    kito oryak peke kecik kak kelate, buke selugurh kelate weh, baco molek molek lah, jange cepak nok sekeh kito, nyayo ko kito kalu demo sekeh kito, nati pecoh kepalo, kito tak dok insurance weh. :P

  3. bese says:

    Boh….kalu nyelok kase wi sapa pakal lenge. acu kebuleh gak perbanyak denge isu-isu kelate lo lo ni.
    Ramai ugak gu gu dok nati cerito2 lagu ni.

    Rakyat kelate lo lo ni hebat2,masing2 dok depe belako,genap segi kato ore gak 4 tape.
    Kalu ada medium gini gok……..demo we denge berita2 hok kelah2 ganti surat kobar Sinar ko?Berito harie ko?
    Ambo yakin rama gu gu kelate segenap bumi bumi malaysia ni nak jengok blog boh..
    Soryy boh pandange ambo hok tak kelah ni.. jah

  4. pegasuskl says:

    Sihak ko Bese ? timo kasih demo magi jengok blog ambo nih. pasal isu isu kelate nih, kito pung ketingale zame sikit lah, nok ikut cito-cito pasa kelate pung hok kito dok baco dale sughak khabar hok mungking tok lah lapor banyok sangak pasa kelate tu.,hok heboh pasa kelate tu gak, hok maso banjir, hok main mercung hile jaghi ko tange ko dll.

    eh, demo lah buak mulo so blog hok khah buak cito cito, isu isu kelate , ambo tetu sokong !!

  5. sgt2 best baca.. sbb saya ni org kl nk tumpang blaja cakap kelantan.. ada lagi x blog mcm nie.. sy suke la bace.. nk bagi kemahiran skit nk bagi lancar….

  6. pegasuskl says:

    hi Khatyrina, guano demo ? timo kasih demo maghi jenghok blog kito hok x seberapo nih..sukhor kito dengar demo minak nok belajar kecek kelate !! demo nok bui fasih keno lah saing getek denge budok 2 kelate, ado koh ? pah keno maker budu getek ! pasar blog2 hok kecek kelate tu, ghaso tu ado, tapi keno ghajin cagi lah, selamak maju jayo !

  7. Hafiz says:

    Pegasuskl, apa kena mengena belajar cakap kelantan dengan budu? Kalau tak makan budu pun boleh jugak belajar cakap kelantan.

  8. pegasuskl says:

    Hello Hafiz, kalau makan budu- kecek kelate akan semakin lancar jadinya, betol kato demo – kalu tok maker budu pung boleh jugok belajar kecek kelate..kito nih pung buke nok kepeng budu..tapi kalu ado tohke budu nok buak kepeng sini- kito bolih bice jugok…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s